CApoeira

Capoeira estilo faixa

Capoeira er en brasiliansk kampdans som indeholder smidighed, styrke, balance og musik.

Capoeira blev udviklet i Brasilien af de afrikanske slaver som arbejdede i sukkerplantagerne. Det var forbudt at træne kampsport så slaverne ikke kunne gøre oprør. Derfor maskerede de det som dans.

Der er to hovedtyper af capoeira. Angola som er flydende, langsom ved gulvet og Regional som er hurtigere og mere akrobatiks.

Capoeira Estilo Faixa er Regional stil men indeholder også Marcial som er en viderudvikling af Regional. Vi bruger bælter.

Vi træner hurtighed og akrobatik.

Vi eksisterer også i Brasilien, Frankrig, Schweiz, Sverige, Spaninen osv


Historien om "Bælte-graduering" i capoeira.

Skabt i 1978, er bæltegradueringen resultatet af en lang historie, historien om én mand: Mester Zé Maria.

I begyndelsen, med Mester Bixouro de Cachoeira, lærte Mester Zé Mario capoeira stilene Angola og Regional fra Mester Bimba. På den tid fik Mester Zé Maria sin træning og uddannelse fra capoeiristas angolanos de Lenco.

Før Lenco var der ikke graduering, heller ingen forskel mellem stilarterne regional, angola og marcial. Alle havde samme navn: Capoeira.

Med udviklingen af kampdelen, kom behovet for at skabe navne til graduering for kunne kende forskel på de forskellige stilarte skabt af mestrene.

Den første var Capoeira Angola og graduering med Lenco.

Derefter, skabt af Mester Bimba, Capoeira Regional.

Efter Mester Bimbas død, søgte hans elver efter en måde at identificere hans stilart. Pg.a. dette skabte de 2 nye gradueringtyper: Cuerda og Cordel, Snoren/Reb.

Mens disse to blev udviklet, begyndte Mester Zé Mario at arbejde alene på en stil capoeira fundamentalt anderledes fra Mester Bimbas capoeira.

I virkeligheden udviklede han en helt speciel stilart: Capoeira Regional Anvancado(anvanceret). Det var denne stilart han underviste i til sine første elever: Lio, Batista, Dinho, Carlinho, Juritir, Branco,1por!, Silvestre, Carlos Alberto Negaõ, Grande osv. Gradueringen de brugte var Lenco.

Efter et stykke tid, ville nogle af elever gerne skabe en graduering til denne nye stilart, Regional Avancado. Mester Zé Mario fik idéen at bruge Faixa(bælte), også brugt i andre kampformer, for at kende forskel på Avancado og de andre stilarter.

Det var sådan "Estilo Faixa" begyndte i staten Bahia, mere bestemt i Cidade Baixa de Salvador(Salvador's Nedre Bydel).

Mester Zé Mario installerede sin hovdeskole i denne bydel, og gav den navnet Associacaõ Angola Senzala. Hans elever blev kaldt Capoeira Ninjaer pga deres træningsform,spillet og deres tøj: sorte dragter og bælter.

I mellemtiden, pga dens berømmelse og gode implementering i Brasilien, gjorde Mester Bimba's stilart, Traditionel Regional, blev det sværtere for Mester Zë Mario's elever at udøve Capoeira Regional Avancado.

Efter nogle år, forlod en stor del af Mester Zë Mario's elever Capoeira Avancado og brugen af bæltet, for at vende tilbage til Bimba's capoeira Regional.

Som en tilbagevendt del af foreningen Federacao de Capoeira Regional de Bimba, glemte de de siste 30 års arbejde Mester Zë Mario havde lavet. Men én familie, af mestrer udlært af Mester Zë Mario, åbnede en sammenslutning for at fortsætte hans arbejde. Adskellige skoler åbnede løbende, først i byen Salvador, efterfulgt af andre byer i staten Bahia og andre stater i Brasilien.

Stilen, gradueringer de brugte var Faixa, bæltet, frembragt af Mester Zë Mario.